Спад на COVID случаите, но ни чака неизвестна есен

Проф. Петрова: Трябва да се научим да живеем с коронавируса
13 апр 2022 10:45, Анисия Иванова
51

СЗО добави два нови подварианта на коронавируса Омикрон към списъка за наблюдение. Какво представляват тези нови подварианти и опасни ли са?

"Всичките подварианти на Омикрон бяха известни от миналата година и се следяха от научната общност, обаче четвъртият и петият подвариант досега не бяха от интерес за СЗО, защото не бяха толкова разпространени. В момента четвъртият подвариант се появи в цяла Европа, а петият е разпространен само в Южна Африка", посочи директорът на Института по микробиология на БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "България сутрин".

Тя изтъкна, че всичките подварианти са по-заразни от оригиналния Омикрон и това е част от стратегията на вируса, да заразява по-голяма част от населението, но от друга страна те не протичат по-тежко.

"В момента преобладаващ е Омикрон в България. В момента има една стабилна тенденция за спад на новите случаи в България. Още повече, че Омикрон протича като едно сезонно заболяване. Ще трябва да се научим да живеем с коронавируса и един път годишно ще трябва да се поставя ваксина", заяви проф. Пенка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички подварианти се засичат от тестове, особено PCR тестовете със сигурност могат да диагностицират всички тези подварианти.

"Рисковите групи трябва да продължат да се предпазват, при пътуване в градския транспорт, при среща с много хора, е добре да се слагат маски. Липсваше една сериозна ваксинационна кампания, трябваше да има повече убеждаване на хората. Благодарение на ваксините имаше леко протичане на заболяването при маса хора и ниска смъртност. Всички рискови групи трябва да продължат да се ваксинират и особено възрастните хора, защото предстои една есен с много неизвестни", смята проф. Петрова.

И заключи, че в момента се проучва действието на четвъртата доза и се смята, че тя предпазва за ограничен срок от време.

"Pfizer разработва ваксина, която да е универсална срещу всички варианти на коронавируса", допълни гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние пък не сме ваксинирани и сме здрави. Къде ги виждате тези неваксинирани болни? Само да напомня, че по време на пика на пЛандемията, когато отделенията бяха уж пълни, персоналът на спешната скучаеше и цъкаха белот до линейките по цяла нощ, а болницата беше празна. Съседи сме..По времето на аплодисментите вечер в 9 и на фалша на Сибила. Болните бяха само в единния дезинформационен портал за точене на каса.
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата фамилия, 9 души сме с х 3 дози. Всякакви възрасти -от 16 до 82 годишни. Никой не е хващал ковид. Къде ги виждате тези ваксинирани болни, че и умрели, нз! Явно са фалшиво ваксинирани.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази др е изключително начетена, информирана, премерена . Уважение заслужава.
39
5
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Това врачуване ми звучи като на оня симида,че ще има пик ама не се знае кога. Съд и затвор за медицинските комунисти! Нямате ли срам???? Трета година ще става от този смешен цирк. Испанците вече го третират като грип и това е. Аман от врачки и плашилки. Дряновица есента за вас по кратуните Ви.
38
5
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Баба Пена къде беше изчезнала, че даже я забравихме, време е и баба Радка да се покаже, и да говорят малко общи приказки които от две години повтарят, и накрая да ни кажат с загрижен глас, че поредния бустер е с кратко действие, но ние да си слагаме4,5,6 и така до безкрай, нямат ли морал поне малко да млъкнат, парите не са ли достатъчно вече,хората вече нямат миг спокойствие, идват осветли празници, оставете ни малко да се порадваме и на пролетта
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този вирус де да беше като обикновена настинка...
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До есента ще има нови варианти на вируса, за които не е ясно колко ефективни ще са ваксините. Много народ пострада от този вирус и засега няма свършване.
35
7
 
8
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Ясно е че ще си го караме като обикновенна настинка. И БЕЗ Ваксинка!
34
4
 
8
 
! Отговори
aa преди 2 години
да неизвестна е точно така , мирише на безработица, глад и затвори
33
9
 
14
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
Стадото плебеи си мисли, че всичко е приключило. Наесен ще ви подхванат отново с локдауни и ваксинационни сертификати и с допълнителната жестока инфлация ще ви смажат. Дават ви малко въздух сега през лятото, пък и тревата вече е зелена, та може да пасете...
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде приберете си ги тия плашила поне лятото да му е по-спокойно на човек. Цяла есен/зима/пролет ги слушаме вече години. Не сме бостан все пак, там плашат гаргите.
31
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автиваксърската простотия е заляла България.
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Короната отдавна не ни интересува,изградихме си мнение,видяхме и ваксините колко струват.Само пълен от качалник би си сложил безсмислена субстанция с неизвестни съставки в тялото.Ако искат пак да им тръгне бизнеса с боцканията,да пускат следващия "смъртоносен"вирус.А пък който не е сигурен в позицията си да пита жириновски,лека му пръст
29
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става с паксловида - вече го има на запад в аптеките.
28
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само се заканвате, а нищо не предприемаме. КОГА ЩЕ ГИ ВКАРАМЕ В ЗАТВОРА?
27
13
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
изненадата ще доиде от биолабораториите в украина не се успокояваите и синосете маските
26
8
 
22
 
! Отговори
Док преди 2 години
Локуми, лакърдии и накрая пак веднъж годишно ваксина. Абе нагляри, в Китай като се бустерираха ко стана? В Гърция след поредния турбо бустер ко стана? А на другия полюс колкото и да не ви се иска да признаете в България сухите съчки си изгоряха, кой го изкара го изкара. Без ваксини, без вещата помощ на СЗО. А Гърция вече ни настига със смъртни случаи. Дали ще ни изпревари е въпрос на време.
25
7
 
14
 
! Отговори
бустермустер преди 2 години
Ковида е изкуствено създадено чудовище,срещу което няма ваксина!Вярно е,че човешкото лекомислие и глупост са безгранични!А стария живот повече няма да се върне,да е ясно на всички!
24
8
 
5
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Не се плаши проф. Пенче, наесен пак ще има за замезване, още сте ни нужни!
23
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Зеленския? Къде е Олена? Къде е непобедимата укринска армия? Влезе ли в Москва? Тревожа се.